Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Egenanställningsföretag – finns det några nackdelar?

Om du någon gång funderat på att starta företag men har dragit dig för det eftersom du vill undvika krångel med bokföring och liknande har du säkert sneglat lite på de så kallade egenanställningsföretagen som finns – exempelvis Frilans Finans, Cool Company och Bolagskraft.

De jobbar lite olika, men oftast handlar det om att de sköter din fakturering och bokföring mot en del av dina intäkter – och du slipper krånglet. Det kan låta lockande, men finns det några negativa sidor? Ja, några stycken som det kan vara bra att vara medveten om.

Avtal blir krångligare

Om du ska upprätta ett avtal med en kund är det viktigt att tidigt informera att du själv inte har något företag utan kommer fakturera via ett egenanställningsbolag.

Som Skatteverket skriver på sin webbplats:

Du kan alltså inte först personligen avtala om ett uppdrag och sedan i efterhand be företaget skicka en faktura till din uppdragsgivare. Då kommer fakturan från fel avsändare

Inköp till firman fungerar inte

Att exempelvis köpa in datorer, kontorsmöbler eller liknande till din firma går inte eftersom du tekniskt sett inte har någon firma ut använder egenanställningsföretaget istället. Det innebär att du går miste om en hel del möjligheter till avdrag. I ett bolag med många utgifter eller som handlar med varor som säljs vidare till kund blir det i stort sett omöjligt att få snurr på verksamheten utan att kunna göra avdrag för dessa utgifter.

Du kan inte vänta med lön

Om du fakturerar mycket via ett egenanställningsföretag kan du åka på ganska hög skatt eftersom egenanställningsföretaget inte kan vänta med att betala ut din lön. I ett aktiebolag skulle du kunnat portionera ut lönen under flera månader och sparat en del till vinst/utdelning med lägre beskattning.

Det är inte säkert att du får ha flera anställningar

Det kan vara så att du är begränsad av ditt nuvarande anställningsavtal med din arbetsgivare om du har en sådan, och därför inte får ha en annan arbetsgivare (egenanställningsföretaget) vid sidan av. Läs igenom ditt anställningsavtal noga, och prata med din arbetsgivare.

Egenanställningsföretaget tar en bit av kakan

Varje gång du fakturerar går en del av pengarna till egenanställningsföretaget. Det kan vara okej om du är medveten om exakt hur mycket det är så du räknar med det i dina marginaler – men den här tjänsten kostar förstås pengar.

Fördelar då?

Det finns förstås flera fördelar, såsom att du slipper stora delar av administrationen och kan komma igång snabbt med att jobba som en företagare.

Personligen tycker jag att ett eget bolag, oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag, är att föredra om du ändå funderar på att starta eget eller fakturera. Undantaget är om det gäller enstaka kortare uppdrag under en begränsad tidsperiod.

Written by David Elbe

David har drivit företag sedan 2003, både själv och tillsammans med andra, och är utbildad i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.

8 posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *